Glasfusie


Bij glasfusie wordt glas in de glasoven gesmolten. Aldus kun je verschillende stukken glas in meer of mindere mate aan elkaar laten versmelten, afhankelijk van de ingestelde temperatuur.

 

Elk glas heeft zijn eigen zogeheten uitzettingscoëfficiënt. Hierdoor kan een stuk glas alleen met met het zelfde soort glas (= glas met het zelfde uitzettingscoëfficient) worden versmolten, anders ontstaan er spanningsverschillen tijdens het opstoken en/of afkoelen en ontstaan er bellen of barsten. Het stookprogramma luistert daarom erg nauw per soort glas. Ook de oppervlakte en dikte van het glas zijn van belang.

 

Glas neigt door de oppervlaktespanning naar een dikte van 6 mm bij totaal versmelten (ook wel genaamd: full fusing). Na full fusing heeft het eindresultaat dus doorgaans een dikte van 6 mm. Stukken glas die bij een lage(re) temperatuur aan elkaar worden gesmolten (tackfuse genoemd) behouden enigszins hun vorm en dikte. Met tackfusing kun je objecten met reliëf maken.

 

Wanneer een stuk glas in een bepaalde vorm (mal) wordt gesmolten noemen we dat slumpen. Wat mogelijk is: éérst de verschillende stukken glas door middel van fullfusing of tackfusing aan elkaar smelten en ze dan pas slumpen. In het atelier van Creapalet zijn diverse mallen aanwezig, maar natuurlijk kun je ook mallen kopen of zelf mallen maken.

 

Voorwerpen die je met glasfusie kunt maken:

  • Gebruiksvoorwerpen zoals schalen, borden, kommen
  • Kunstvoorwerpen die je kunt neerzetten of ophangen
  • Sieraden: een specifieke sieraadworkshop is op aanvraag beschikbaar!
  • Reclameobjecten: bedrijfslogo of bord voor aan gevel of voor raam

Heb je interesse in glasfusie? Volg dan de Workshop Glasfusie waarin je kennismaakt met alle basistechnieken. Gevorderden kunnen aan de slag met glasfusie in het inloopatelier. Bij Creapalet zijn verschillende transparante en opaal gekleurde en blanke glasplaten beschikbaar. Doorgaans werken we met Baoli 85. Op speciaal verzoek kunnen ook andere merken worden aangeschaft.

 

Meer weten? Neem dan contact op met Janine Molier.